Eva Jinek

Vanaf het moment dat haar “boobies-Blooper” viral ging ben ik verliefd op deze vrouw. Ken je dat gevoel? Dat je iemand nog nooit ontmoet hebt en dat je zeker weet dat het zou klikken tussen jullie? Dat heb ik dus bij Eva Jinek. Haar reactie op de fout van NOS om een pre-opname-gesprek online te zetten was authentiek en met zelfspot, just gotta love that. Trouwens…ook mijn moeders stem galmt op menig moment door mijn hoofd en haar reactie had zeker dezelfde kunnen zijn. Dat schept ook een band. Eenzijdig dan, want Eva weet immers (nog) niet van mijn bestaan af.  Anyways, ik ben Eva gaan volgen. Niet lijflijk, dat zou raar zijn. Wel haar programma’s. En wat een talent bezit deze vrouw! Ze interviewt op een persoonlijke wijze, zonder teveel van haarzelf in beeld te brengen. Ze is scherp, ad rem en goed voorbereid, maar ook benaderbaar, betrokken en gepassioneerd. In haar vak draait alles om vraag-stelling, zo ook in mijn vak. Vandaar waarschijnlijk mijn voorliefde voor goede interviews. Het is mooi om te zien dat ze per seizoen groeit. Niet alleen qua programma’s, maar ook als persoon. Haar nieuwsgierigheid blijft winnen en zich uitbreiden. Ondertussen dus ook haar prijzenkast, en terecht!

De laatste award kreeg ze bij DWDD, de Sonja Barend Award. De koningin van de interviews reikt deze award uit aan degene met het beste televisie-interview van dat jaar. Jinek won met haar confronterende gesprek met Farid Azarkan van Denk. Het in ontvangst nemen van de award was Eva’s eerste tv-optreden nadat ze het moederschap heeft verwelkomd. En nog voor dat ze goed en wel in beeld is, is ze al in tranen… FAN-TAS-TISCH! Zo kwetsbaar, zo zichzelf. Ook hele goede interviewers zijn mens, ook hele succesvolle vrouwen hebben last van hormonen na hun bevalling.

We hebben in Nederland een regel, nou ja we hebben miljoenen regels, maar 1 daarvan is dat je niet af mag kijken. In de context schoolexamen best een goede regel. Een geheel van je buurman overgepend uittreksel over de feiten uit de tweede wereld oorlog geeft niet per definitie een accuraat cijfer weer met betrekking tot jouw kennis van de Nederlandse geschiedenis, so to speak. In de context persoonlijke groei, de weg naar succes of aanpassen van je leefstijl is niet afkijken een SUPER SLECHTE regel! Niets laat je zo doelgericht groeien als afkijken bij voorbeelden! Wil je astronaut worden, raad ik je aan af te kijken bij Andre Kuipers. Wil je een ijzeren discipline ontwikkelen, kijk dan eens naar Ireen Wüst in de voorbereiding naar een wedstrijd. Of Rico Verhoeven. Wil je actrice worden? Hoe heeft Sandra Bullock dat gedaan of, wat dichter bij huis, Monic Hendrickx…

Mijn punt is, dat voor zo ongeveer elke vaardigheid er wel iemand is die daar in excelleert. En DAT kun je dus afkijken, nadoen, overnemen. Je hoeft het wiel niet uit te vinden! Ik citeer Tony Robbins (overigens een grote inspiratie voor mij): “If you want to be succesful, find someone who has achieved the results you want and copy what they do and you’ll achieve the same results.”

Zo staat Eva Jinek dus hoog, hoger, hoogst op mijn afkijk-lijstje. Niet alleen om haar weergaloze manier van vragen stellen, ook om haar nieuwsgierigheid, haar intelligentie, haar ambitie en haar persoonlijkheid. Wat ik vooral zie bij haar is dat jezelf blijven je uniek maakt in wat je doet. Er zijn heel veel talkshow-hosts, er zijn heel veel interviewers, er zijn heel veel journalisten, er is maar 1 Eva Jinek.

Wat ik ook van haar afgekeken heb, en waar het bij mij echt regelmatig aan schort(te) is VOORBEREIDING. Get your facts straight! Niet onvoorbereid een interview instappen, wat ik vertaal naar niet onvoorbereid een training instappen of eigenlijk welke situatie dan ook.

Het afkijken beperkt zich niet alleen tot het pad naar het gewenste resultaat bekijken. Het zit ook in nuances, details. Van wat iemand eet, hoe iemand sport tot hoe iemand zich kleedt/presenteert. Nu is dat natuurlijk mijn vakgebied, non-verbale communicatie en uitstraling, dus ik krijg vaak te horen “ja Reen dat is gewoon jouw ding, om met je uiterlijk en presentatie bezig te zijn” Zeker True, toch raad ik aan om bij het afkijken ook die facetten van een persoon mee te nemen. Het werkt voor hen, dus het werkt voor jou.

Ik las ooit in een interview met Eva dat ze haar make-uploze gezicht enkel toevertrouwd aan intimi, haar dierbaren. Het was dat ik al verliefd op haar was, anders had dit feitje me wel over de streep getrokken. Ik ben namelijk ook een make-up-believer! Mijn gezicht zonder minimaal mascara is enkel voorbestemd voor familie en close friends. Nou ja okay en voor mijn overbuurman…maar dat heeft te maken met de rare tijdstippen dat hij binnen staat met een verhaal, vraag of verzoek. Daar valt geen visagie-regime op los te laten. En gastvrijheid staat bij mij 1 treetje hoger op de ladder dan uiterlijk vertoon, dat dan weer wel, ik blijf een Brabantse! Wat wil ik duidelijk maken? Nou dat het kopiëren van gedrag om een gewenst resultaat te behalen een dikke tip is en ook zit in opvattingen en leefgewoontes.

Het coole aan heel dit wonderbaarlijke road-to-succes-mechanisme is dat je je niet hoeft te beperken tot 1 voorbeeld! Je kunt mixen en matchen zoveel je wilt! En het wonderbaarlijke is…zelfs als je kopieert zul je authentiek blijven: je neemt jezelf nou eenmaal áltijd mee….

 

 

Related Posts

No related posts found.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.