Mag ik een pond intentie alstublieft?

(over de vergeten groenten in een gesprek)

 

Vergeten Groenten….Ze bestaan echt. En daar wordt dus niet mee bedoeld dat je de wortels bent vergeten te kopen voor in de hutspot. Nee, ze bedoelen dan de groenten die om niet nader te verklaren redenen uit ons collectieve geheugen geschrapt zijn. En waarvan het dus, blijkbaar, belangrijk is dat we deze weer terug op de tafel krijgen. Letterlijk én figuurlijk.

Ik kan me zo voorstellen dat we met die vergeten groenten essentiële voedingsstoffen missen. Oei. Of dat we unieke smaken aan ons voorbij laten gaan. Zonde. Of dat er boeren zijn die verlies draaien, omdat wij en masse vergeten die groenten te kopen. Auw. Whatever het ook mag zijn…op de barricades voor de vergeten groenten!

Nu is er ook een ingrediënt uit het recept van goede communicatie dat door het collectieve geheugen blijkbaar niet enkel vergeten is, maar zelfs compleet geëlimineerd! Een ònmisbaar ingrediënt. Niet alleen missen we hiermee bouwstenen voor een goed gesprek. Oei. We laten er kansen mee aan ons voorbij gaan. Zonde. We laten er oorlogen door ontstaan. Auw.

Nou kan ik hier nog 500 woorden wijden aan allerlei verschillende communicatie-recepten. En nog meer woorden aan ingrediënten voor verschillende gesprekken. In deze dagen waarin alleen al de aanslag in Utrecht en de uitslag van de provinciale verkiezingen zorgen voor schreeuwen om het hardst wie er goed is en wie fout. Dagen waarin Social Media als ideaal platform gebruikt wordt om haat, hater, haatst te zaaien, lijkt het me een verademing om een SIMPEL voorbeeld te gebruiken. Gewoon lekker Jip en Janneke. Omdat er geen moeilijke woorden of voorbeelden nodig zijn. Geloof me: you will get the picture.

Dus. Een random opsomming. Eenvoudig. Zodat iedereen het begrijpt. En we niet verzanden in details.

Men neme twee mensen. 1 Franstalig. 1 Italiaans. (vinnik mooie talen, nou en?!) Men neme 1 onderwerp: Gras (meer random als dit is er niet). En om het basis te houden laten we het hierbij. Natuurlijk kunnen we nog meer context bedenken. Doen we niet. Simpel, weet je nog?

Als deze twee mensen om wat voor reden dan ook met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp worden er verschillende communicatie middelen ingezet. Woorden. Intonatie. Non-Verbaal. Dus de ene persoon praat in het Frans en de ander in het Italiaans. Ik weet niet hoe jullie je dit voorstellen. Ik zie dus een groot rood kruis à la Hollands got Talent opdoemen. Oehhh of dat irritante geluidje bij een fout antwoord bij 5 tegen 5 (onder het motto: kennen jullie deze nog-nog-nog). Met andere woorden: gaat em niet worden hè?!

Vooruit, Intonatie dan. Ik herinner jullie aan de feiten: FRANS en ITALIAANS…zonder oordeel over deze twee fantastische talen, landen en inwoners: als je ze hoort praten, zonder te begrijpen wat ze zeggen komen ze nogal…uuhhhh….opgewonden over, toch?! Geeft de burger geen moed voor een goed gesprek zo, of wel?!

Non-verbaal dan. Je kunt naar het gras wijzen. Je kunt het gras plukken. Je kunt er op gaan liggen. Je kunt het eten. Allemaal non-verbaal. En wat doe je als je in een woestijn staat? In de zee? Of gewoon tussen loads en loads of BETON?

Hmmm. Vraagje: Bij wie loopt het water al in de mond bij het horen van deze “communicatie ingrediënten”? Wie ziet al een goed gesprek voor zich? Not in a million years, toch?!!! Dus. Waarmee krijgen we deze conversatie “op smaak “? Waarmee wordt het alsnog een kanshebber op die felbegeerde Michelin ster? Wat is het missende, magische ingrediënt? Wat kun je een snufje, een onsje, een pond of een kilo toevoegen? Waardoor transformeer je de bittere nasmaak naar een zoetje-zoutje-zuurtje in perfecte harmonie?

Ben je er klaar voor? Komt ie, hè, het magische ingrediënt, 1 woord, 8 letters: INTENTIE…..

HUHH?!  Wat zeg jij nou? Intentie??!! Jup.

Met de INTENTIE om de ander te horen, de INTENTIE om de ander te verstaan, de INTENTIE om de ander te begrijpen kom je, werkelijk waar,  ALTIJD tot een goed gesprek. Intentie kent geen boos. Intentie kent geen oordeel. Intentie kent geen waarheid. Intentie is een gevoel. Intentie is een middel. Intentie is de enige manier om zelfs de aller moeilijkste conversaties, gedachtewisselingen, onderhandelingen, ontmoetingen, discussies en dialogen tot een goed einde te brengen.

Denk daar maar eens over na als straks aan je lunch (ontbijt of diner ook goed) zit. En start je eerstvolgende gesprek met een mespuntje INTENTIE.

Wat zullen we de wereld samen mooier maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.