Het Verdienmodel van Talent

 

 

Een brood kost                                  €1,=

Avondeten voor 5 personen            €10,=

Tandpasta                                          €3,89

Deodorant                                          €2,32

Drinken                                              €1,50

Fruit                                                    €2,69

Huis                                                    €500,00

Random dingen die we dagelijks nodig hebben hier in de westerse wereld. Het ene betaal je per dag, het andere per week. Tel daar nog bij op: een auto, alcohol en toastjes (in mijn geval Coca-Cola en bugels met kruidenkaas), kleding, gas, water, licht, luxe artikelen (in mijn geval make-up, parfum en schoenen!) en je hebt je maandlasten. Niet precies natuurlijk. En voor iedereen anders. Weet ik.

Maar de invulling van jouw needs staan niet ter discussie hier. Waar het om gaat is: Er is geld nodig. Punt.

En wat doen wij als we geld nodig hebben? Werken. De lucky few met een dikke erfenis of een winnend lot laten we even buiten beschouwing. Evenals de lowsy few die met niet nader te bepalen gedrag op geheel eigen (lees:illegale) wijze aan inkomsten komen. Dus. We werken. Hartstikke goed!

Er zijn (Thank God) heel veel mensen die gelukkig worden van hun baan. Welke invulling ze hier ook aan geven. Toch als we een onderzoekje doen, zijn er maar weinig mensen die werken vanuit talent. Of vanuit passie. In dit verhaal voor het gemak even te zien als 1 en hetzelfde. Passievol talent. Talentvolle passie. Whatever. Anyhoe. Ik ben zelf een gevalletje dat niet 1, nee zelfs 2 ouders heeft uit de categorie “BAKKEN talent met passie, verstandig werkend in een hele andere wereld voor de centjes”.

Best begrijpelijk ook, toch? De ouders van mijn ouders zijn van de generatie “niet lullen, maar poetsen”, dus dat is wat ze nou eenmaal meegekregen hebben. Samen twee kinderen, na de scheiding de ene zelfs nog wat meer kinderen en de andere opeens alimentatie. Dus ja, ik snap dat het uitgangspunt “er moet brood op de plank” was.

Laten we dan nu eens kijken wat er in dit specifieke geval verloren is gegaan. De papa werkte in het onderwijs. Maaaaaar hij was eigenlijk een begenadigt muzikant. Hij was drummer, speelde gitaar. Hij kon piano spelen, klarinet, blokfluit, conga’s. En na zijn overlijden ontdekten we zelfgeschreven, ingespeelde en ingezongen liedjes. En met al dat talent, al die passie heeft hij niets anders gedaan dan heel stiekem op zolder zichzelf in een ander leven wanen.

Wat zou er gebeurd zijn als hij wèl in bands was blijven spelen? Als hij anderen wèl zijn liedjes had laten horen? Wèl naar de open auditie van Bløf was gegaan na het tragische overlijden van de drummer? Wèl minder uren voor de klas had gestaan zodat hij meer met zijn muziek bezig had kunnen zijn?

Dan hebben we de mama. Al van kleins af aan verliefd op tekenen en schilderen. Ook het onderwijs in gegaan. Na de scheiding met mijn vader heeft ze, heel stoer, zich aangemeld voor de kunstacademie. Afgestudeerd terwijl ze mijn broer en mij bijna fulltime bij haar had. Gevalletje je gevoel volgen dus! Om vervolgens zelfs te gaan exposeren met haar schilderijen. En te gaan verkopen. Ontmoette toen een nieuwe man met ook twee kinderen, gingen samenwonen. En van de een op andere dag was ze huisvrouw voor ons samengestelde gezin. Na onze verhuizing had ze zelfs geen kamer meer in gebruik als atelier. Ze stopte met tekenen. Onder het motto: geen tijd.

Als we bij deze verhalen gaan kijken naar het Verdienmodel van Talent is dat minus 1 miljoen euro. Minimaal.

En ik, half DNA papa, half DNA mama (en blijkbaar toch een aliën), denk dan WHY GOD WHY?!?! (ik ben helemaal niet gelovig. Bij ernstig ongeloof bekt het nu eenmaal lekker).

Een verdienmodel is namelijk niet enkel in harde pecunia uit te drukken. Ogenschijnlijke randverschijnselen tellen ook mee. Zo werk je namelijk efficiënter en harder als je gelukkig bent. Je krijgt meer voor elkaar als je ook tijd besteed aan dingen waar je hart sneller van gaat kloppen. En je bent creatiever in uitgaves als je iets heel erg graag voor elkaar wilt hebben, kunnen of doen. Dus zelfs als je niet wèrkt in je talent of  jouw absolute passie kun je er toch geld mee verdienen.

Heb ik een antwoord op hoe jij met jouw passievolle talent zoveel geld kunt verdienen zodat je alle eerder genoemde noodzakelijke euries uit kunt geven? Nope. (Of nou ja waarschijnlijk wel, alleen dat is zo specifiek, daar mag je me over mailen.) Ik weet wel wat het je gaat kosten als je niets met je passievolle talent doet: namelijk JE LEVEN.

En dan is er maar 1 vraag belangrijk: Is dat het je waard?

Verdienmodellen zijn gemaakt in euro’s. En euro’s zijn op veel veler veelst manieren te verdienen. En of jij nou kiest om een voor jou acceptabele baan te hebben. Die je de kans geeft om zoveel mogelijk met je talent bezig te laten zijn buiten werktijd. Of je zet alles op alles om van je passie je inkomen te maken. Die keuze is aan jou.

Zolang je jouw leven maar niet opgeeft voor een passieloos bestaan. DIKKE TIP. Van mij voor jou. Want weet je? Voor je het weet, ben je te laat…

Related Posts

No related posts found.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.