Dikke Doei Sluipmoordenaar (over het spel van negatieve reacties)

Maanden, weken, uren ben je bezig. Al je ervaringen, al je kennis, al je energie stop je in een fractie van een idee. Om dat idee vervolgens te laten groeien. Hier en daar nog wat extra water om het te voeden. En op het moment dat je ’t het allerminst verwacht (lees: midden in de nacht) valt alles als een puzzel van 1000 stukjes in elkaar. JIHAAAAAAA! Euforie. Je weet het!

OP een roze wolk ga je mee in de positieve vibes. Eindelijk weet je hoe je het wilt. Of misschien zelfs wel wat je wilt. Nu dat het beeld zo helder op je netvlies staat kun je gericht aan de slag. Doelbewust vooruit gaat zoveel makkelijker dan warrig zoeken. Het voelt als een last die van je schouders valt. Opeens zweef je en lijkt alles als vanzelf te gaan. Stap voor stap ga je verder. Met steeds meer enthousiasme. En uiteraard is dat zichtbaar, merkbaar, voelbaar. Je kunt er ook niet meer over zwijgen. Bijna onbewust praat je er met iedereen over die je pad kruist. Eerst in random opmerkingen en uiteindelijk dus volop gedetailleerd. En dan….

Dan komt onherroepelijk dat moment. Al had je er ergens best rekening mee gehouden. Toch komt het keihard binnen: NEGATIEVE REACTIES. Vaak bijna onzichtbaar. Meestal verpakt in cadeaupapier van interesse. Met plakband van bezorgdheid. Afgetopt met een zijden lint van liefde…

Neemt niet weg dat het negatief is. En negatief remt. Negatief laat twijfelen. Negatief breekt uiteindelijk af.

Voor mij persoonlijk komt het niet van onbekenden of kennissen. Ik ben van het kaliber “I dont give a shit wat Mientje-drie-straten-verderop denkt. Nee wat mij raakt zijn vrienden. Dierbaren zelfs. Of juist. Mensen die het beste met me voor (horen te) hebben. Waardoor de interesse, bezorgdheid en liefde de overhand hebben. En het negatieve ongemerkt nestelt. Als een piepklein, maar ooh-zo irritant toontje in mijn hoofd. En dat toontje wordt een stem. En die stem heeft niet veel nodig om te gaan schreeuwen: “Mayday Mayday, Mission Abort!!”.

De stem in je eigen hoofd verandert in een sluipmoordenaar. Voor je het goed en wel in de gaten hebt veeg je jouw magistrale idee, je goede gevoel en je enthousiasme zo van tafel. Terug bij af. “Ga direct naar de gevangenis. Ga niet door start. U ontvangt geen €20.000,=”.

Je bent zojuist getuige geweest van een van de meest voorkomende dromenkillers. Dit is waardoor de meerderheid van de mensheid niet succesvol wordt. Dit is waardoor zoveel mensen ongelukkig zijn. Dit is waar mensen op hun sterfbed spijt over hebben. Dromen niet uit laten komen. Dingen die ze NIET gedaan hebben. Hoe kan dat nou???!

We laten ons leiden door “ja-maars”. We laten ons remmen door “wat-als”. We laten ons dus lijden. Want zeg nou eerlijk: alleen het geluksgevoel dat je krijgt van je idee of plan is toch al goud waard?

Het is niet interessant om uit te zoeken wat maakt dat je omgeving je probeert te onthouden van groot dromen. Dat ligt zo buiten eigen controle. Het loont om te onderzoeken of de negatieve stem in je hoofd nuttig is. Word je creatief van de beren op je weg? Of sla je op de vlucht?

Mijn persoonlijke “verlaat de gevangenis zonder te betalen”-kaart werkt als volgt: Telkens als ik van mijn roze wolk donder, door commentaar van anderen of door de bad voice in mijn hoofd, ga ik fysiek in beweging. Ik ga wielrennen (lovin’it), ik ga wandelen of ik ga sporten. Zo krijgen de zorgen en beren van anderen geen kans zich in mijn hoofd te nestelen.

Soms is er geen ruimte om af-hoc op je fiets te springen. Of bevind je je in een situatie waarin je niet kunt ontsnappen aan negatieve opmerkingen. Aan pogingen om je van je idee af te brengen. Wat dan helpt is: even naar de wc gaan. Of de keuken. En SPRINGEN. Serieus, letterlijk: springen. Als je beweegt  heeft je brein niet de kans negatieve gevoelens zoals twijfel, angst, onzekerheid of boosheid op te slaan. Begin bij terugkomst over een ander onderwerp en hatseflats….sluipmoordenaar vermoord 😉

Laat je niet af-lijden. Maak je dromen waar!!! l

(Over het spel van negatieve reacties)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.