De wereld op z’n kop (over het prijskaartje van gezond leven)

Legio blogs zijn en worden er geschreven over de voordelen van gezond eten. Calorie-arm, koolhydraat-vrij, suiker-loos, gluten-leeg… Of je het nu onzin vindt of tot de hipsters behoort die een gezonde leefstijl aanbidden, je kunt niet ontkennen dat het OVERAL is. Social media overspoelt je met knappe, huppelende mensen, blakend van gezondheid, happend in avocado’s, slurpend aan green juices of feestend met raw chocolate. Er is geen eettent meer te vinden die geen low-fat cappuccino, biologische kip of veganistische maaltijd op het menu heeft staan.

Waar je echter abso-ffin-lutely NIETS over hoort is de PRIJS….

Blijkbaar zijn knappe, huppelende mensen ook in het gelukkige bezit van een bovengemiddelde bankrekening. Laten we meteen ekkes goed in de spiegel kijken: Ik huppelde ook heel wat jaren door het leven. Groot fan van gezonde levensmiddelen. Okay èn van CocaCola èn van Marlboro èn van mayonaise (ik had het over huppelen, niet over heilig). Dat terzijde. Dus: groente-aanbidder, brood-mijdend, varkensvlees-arm en groot verbruiker van home made sapjes. Het is niet dat ik all the way ga. Ik heb een gezin met 3 tieners. Met op vrijdagavond pizza-night. En chips (met dipsaus!!) bij Expeditie Robinson. En fluorescerend snoep na school. Alles behalve een goeroe op voedselgebied dus.Maar na een dikke angststoornis en depressie van jaren ben ik me diepgeworteld bewust van de voordelen van gezond voedsel.

Wij eten hier amper gefrituurd of uit pakjes als avondeten. We vinden spaghetti van courgette normaal en we eten naast bergen salades veel vis. No biggie, leven & laten leven zou je zeggen, toch? EENSCH. Totdat de omstandigheden wijzigen. En met omstandigheden bedoel ik voornamelijk onze cashflow. Van ver boven modaal zitten we al meer dan twee jaar op standje minimaal. Je hoeft geen medelijden te krijgen, hoor. Faillissementen gaan ooit een keer voorbij. En saneringen en beslagen houden een keer op. En ja, óók voor mijn bloedjes van kinderen is het niet heel slecht om te leren consuminderen. Het enige waar ik maar niet aan kan wennen is hoe scheef de prioriteiten in ons kikkerlandje zijn op voedsel gebied. Snoep per zàk is goedkoper dan 1 stuks fruit. Volgespoten varkensvlees is goedkoper dan (al dan niet biologische) kip. Een pot saus vol conserveringsmiddelen is goedkoper dan verse tomaten…Je kunt met een beperkte portemonnee makkelijker uit de frietpan eten dan dat je groente op tafel zet. Als je er over na gaat denken is dat toch compleet idioot?? 1 rijstwafel met hüttekäse en wat avocado kost evenveel als een héél witbrood met boter en hagelslag!

En dan de neven-necessities des levens: supplementen en ‘over de toonbank’- medicijnen. Mijn kroost hoort tot de KNO-familie, dus in de maanden met een –r zijn wij grootverbruikers van keelpastilles, neusspray en oordruppels. Vitamine C tabletten staan standaard in de kast, evenals vicks vaporub, lippenbalsem en melatonine (die laatste is noodzakelijk bij ADHD-guppies), werkelijk ON-BETAALBAAR!! En verse citroenen i.p.v. bruistabletten: evenredig buitensporig duur.

Onderzoeken wijzen uit dat de gezondheid èn het gewicht van mensen met een laag inkomen slechter is dan bij mensen met een (boven)modaal inkomen. ‘R U KIDDIN’ME?!?! DUHUH!! Buiten het feit dat geldproblemen bakken extra stress opleveren is het dus ook een feit dat met een kleine portemonnee verse groentes, vitamines en een gezonde leefstijl boven budget zijn.

Bij ons in de lokale supermarkten worden bij elke naderende feestdag levensmiddelen ingezameld voor de voedselbank. Gewapend met een voorgestelde boodschappenlijst kun je dan eten kopen om te doneren. Elke keer weer koos ik dan de èxtra lekkere “luxe” dingen uit: slagroom, een luxe stol, roomboter, taart-ingrediënten. Heilig overtuigd dat ik daar een gezin ongeloofloos gelukkig mee zou maken (en het stond op de lijst, dus..) Nu ik zelf weken heb waarin voor 5 personen voor 7 dagen boodschappen moet doen met enkel 70 euries in de pocket denk ik alleen maar: geef groente!! Geef fruit!! Geef vers!! Niet eens per sé meloen, mango of aubergines (alhoewel die het lekkerst zijn), gewoon bananen, appels en gemengde wok groenten. Doneer neusspray, deel keelpastilles uit, strooi met vitamine C. Dat is namelijk het goud voor een gezond leven. Verjaardagscadeau voor een dierbare die het niet breed heeft? Op de koffie bij een minderbedeelde? Vergeet wijn. Vergeet bloemen. Geef een kistje verse seizoen groentes of een abonnementje op een maaltijd box (GÉÉN HelloFresh, maar dat is een andere anekdote).

Kunnen we met zn allen nadenken over deze wereld op zijn kop? En er voor zorgen dat gezond voedsel de standaard wordt voor iedereen? Dat een gezonde levensstijl past binnen elk budget? Niet voor mij. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat er uiteindelijk  een dag zal komen dat ik weer jonglerend met avocado’s voorbij gehuppeld kom. Ik wil het blijvend veranderen voor al die mensen met een (al dan niet blijvende) kleine wallet. De regering zullen we niet heel snel bereiken, dus tot die tijd: geef voor iedere groene smoothie de je maakt er 1 weg, deel je fruit met je collega en bedenk iets voor je buurtgenoten die het financieel zwaar hebben. Heb je een ander goed idee?? Mail me dan, dan gaan we er mee aan de slag. “When you get, Give! When you learn, Teach!” (thanx Maya Angelou)

Related Posts

No related posts found.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.